sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Pilsneri pullotettu

Moro,

Tulipa tuossa viikolla pullotettua tämä kullankeltainen olut. Kuivahumalat heitin pönttöön muutamia päiviä ennen pullotusta ja pullotusta edeltävänä päivänä nostin humalasukan pois jotta olut ehti vielä kirkastua.


Oluen final gravity 1010 - Väri hieman kaupan peruslageria tummempaa

Kuivahumaloinnissa käytin Saazia noin 25 grammaa ja tosiaan humalasukassa pönttöön menivät. Monesti olen pettynyt humalien kellumiseen sukassa käymisastian pinnalla, joten tällä kertaa käytin painona huolella pestyä ja desinfioitua ruokalusikkaa joka painoi tai pikemminkin veti humalia hieman paremmin pinnan alle. Pienemmillä humalamäärillä suosittelen jotain kevyempää painoa, sillä käyttämäni ruokalusikka oli aavistuksen turhan raskas ja humalat sai onkia pöntön pohjalta pois. Tämä ei onneksi aiheuttanut ongelmia, sillä hiiva oli jo hyvin flokkuloitunut pöntön pohjalle ja kun tajusin poistaa pussin pöntöstä pullotusta edeltävänä päivänä niin ehtipä hiivakakku sitten ihan nätisti asettua jos edes kuinkaan olisi pöllähtänytkään.

Pulloja (0,33l) oli varattu 2 ja ½ korillista sekä pari puolen litran patenttikorkkipulloa. Pesin ne jo etukäteen edeltävinä päivinä jolloin yhdelle päivälle ei kohdistu kohtuuttomia pullosulkeisia ja mieli lepää, vai miten se menikään...

Mittasin ominaispainon pullotuspäivänä ja mittari näytti n. 22 asteiselle liemelle 1010, (OG oli 1051) eli alkoholiprosenttia luvassa jälkikäymisen myötä n. 5,8% paikkeilla.

Jälkikäymissokeria lisäsin 7 grammaa per litra suhteella (liuotin sokerin lämpimään veteen, pari desiä) tyhjän käymisastianpohjalle, jonne sitten lapposin oluen ensimmäisestä pöntöstä. Näin sain jälkikäymissokerin tasalaatuisesti oluen sekaan, mikä ei välttämättä onnistu laadukkaasti jos yrittää sokeria annostella pulloihin yksitellen.

Korkituslinjasto toimi moitteettomasti


Käytin uutta automaattilappoa pullotuksessa ja se on kyllä ihan hyvä kapistus, suosittelen. Ainut mikä aiheutti hieman harmia, oli letkun taitokset jotka palautuivat lämmittelystä huolimatta lähes alkuperäisen tiukoiksi kurveiksi, kiitos 3°C oluen joka jähmetti letkun tehokkaasti. Jatkossa kun lappoa käyttää enemmän niin ongelmat poistunevat.

Jälkikäymistä odotellessa
Annan oluelle nyt pari viikkoa aikaa jälkikäydä huoneenlämmössä, jonka jälkeen maistanen ensimmäisen testipullon. Kaiken kaikkiaan suosittelen jälkikäymistä kolmesta neljään viikkoa jolloin hapot ehtii varmasti muodostua ja olut ehtii kaupan päälliseksi kypsyä paremmin.

1 kommentti:

  1. Specially designed, Specially designed, Specially designed, Specially designed, Specially designed
    Description of titanium or ceramic flat iron Specially designed, Specially designed, silicone dab rig with titanium nail Specially designed, Specially designed, Specially titanium cerakote designed, Specially designed, titanium dioxide Specially designed, Specially designed, Specially designed, Specially titanium chloride designed,

    VastaaPoista