Kirjoitan tässä ensimmäisen artikkelin aikaisemmista kotiolutkokemuksista, kuten lupasin alkupostauksessa.
Panin vuonna loppuvuonna 2011 Brewfermin Diabolo 1,5 kg uutepaketista olutta. Nimesin sen Kulta Pieneksi, kun oli niin nättiä ja niin söpöä olutta, mutta kuitenkin kohtuullisen vahvaa, pirullisen ovelaa olutta, kuten uutepaketin nimikin antaa ymmärtää.
Pullotusviikko oli 47/2011 ja juuri muutama päivä sitten tuli viimeinen pullollinen nautittua (valitettavasti ei tullut otettua kuvaa itse oluesta tuopissa). Tämä todistaa hyvin että myös kotioluet säilyy hyvin juomakelpoisena vuosia mikäli volttia on tarpeeksi säilöntäaineena ja Kulta Pieni (noin 8%) oli kyllä parhaimmillaan nyt viimeisellä nauttimiskerralla.
Speksejä oluesta eri valmistusvaiheissa:
- Pakkauksen oma hiiva
- Ei lisähumalointia
- 500g kandisokeria
- Vierteen alkutilavuus 9 litraa
- OG 1075
- FG 1020
- Reilu karbonointi, ei muistikuvaa määrästä eikä merkintää kirjanpidossa... (hakusessa oli kuitenkin Duvelmainen, todella kuohkea suutuntuma ja mielestäni siihen päästiin erinomaisesti)
Olut kävi noin viikon pääkäymistä jonka jälkeen siirsin sekundääriastiaan pariksi viikoksi huilimaan. Tämän jälkeen pullotus ja vesi kielellä odotin kiltisti 12 viikkoa ennen ensimmäisen oluen maistamista. Arvatkaa vaan oliko kiusaus päästä maistelemaan jo aiemmin.
No arvata saattoi, että olut ei ollut vielä parhaimmillaan kun noin paljon sokeria (500g) oli suhteessa mallaspohjaan (1,5kg), mutta kyllä sitä kuitenkin pystyi juomaan ilman suurempia hylkimisreaktiota. Kohtalainen alkoholinmaku oli kuitenkin taka-alalla kummittelemassa, mutta eipä auttanut kun antaa ajan tehdä tehtävänsä.
Sanoisin että ainakin puoli vuotta kannattaa kypsytellä tätä, niin alkaa olla melko hyvin kypsynyttä. Toki kannattaa avata pullo vaikka kuukauden välein, niin pysyt kärryillä miten olut kehittyy. Huomioi että 1,5kg kitistä tulee vain 9 litraa tavaraa joten kannattaa harkita tuplasatsin tekemistä kun kerran niin pitkä kypsymisaika on kyseessä että on hieman turhauttavaa tuhlata aikaa suhteettoman paljon muutaman pullolisen panemiseen. No harrastus on harrastus, oli se sitten aina järkevää tai ei :)
Sanoisin että ainakin puoli vuotta kannattaa kypsytellä tätä, niin alkaa olla melko hyvin kypsynyttä. Toki kannattaa avata pullo vaikka kuukauden välein, niin pysyt kärryillä miten olut kehittyy. Huomioi että 1,5kg kitistä tulee vain 9 litraa tavaraa joten kannattaa harkita tuplasatsin tekemistä kun kerran niin pitkä kypsymisaika on kyseessä että on hieman turhauttavaa tuhlata aikaa suhteettoman paljon muutaman pullolisen panemiseen. No harrastus on harrastus, oli se sitten aina järkevää tai ei :)
![]() |
Ankaraa kuulustelua: "Miksi teit sen? Miksi menit loppumaan?!" |
Uudelleen jos teen tätä niin kokeilisin hieman vähemmällä kandisokerin määrällä, esim. 200-300g ja käyttäisin light tai medium spraymallasta vastaavan määrän nostamaan alkoholiprosenttia. Hyvää tavaraa kyllä tuli alkuperäiselläkin reseptillä, ei käy kieltäminen - on vain maltettava antaa aikaa kypsymiselle.
Hmm, tuli kyllä niin hyvä muistot mieleen, että pitäisiköhän tekaista jostakin Brewfermin uutteesta lähiaikoina vaikkapa tuhdit jouluoluet kypsymään. Olisihan tässä aikaa moinen tempaus toteuttaa ennen kuin vanha gubbe tulee tuhkaluukkuun... savupiippuun itseään tunkemaan.
Ei muuta kuin egészségedre vaan kaikille! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti